Międzynarodowe Święta
Adwent, Wigilia, Boże Narodzenie- okres świąteczny – to
najbardziej lubiany czas nie tylko przez Polaków. 12 potraw, gwiazdka na czubku
choinki, a prezenty u jej podnóża, kolędowanie, dzielenie się opłatkiem,
wieczerza wigilijna spędzona z rodziną, wszyscy znamy te tradycje. Kultywujemy
je od małego i nie są dla nas niczym dziwnym. Czy zwyczaje w innych krajach
bardzo różnią się od polskich?
W Anglii
obchodzony jest jedynie pierwszy i drugi dzień świąt. Nadziewany indyk i tzw.
christmas pudding to obowiązkowe potrawy
bożonarodzeniowe. Dzieci podglądają Mikołaja, wrzucającego prezenty do dużych
skarpet wieszanych najczęściej nad kominkiem, a w zamian za podarki zostawiają
dla niego szklankę mleka i/lub kieliszek alkoholu, ciasteczka oraz marchewkę
dla renifera.
Włosi w Wigilię spożywają uroczystą
wieczerzę razem z rodziną, czekając z niecierpliwością na pasterkę. Na stole
goszczą penettone i pandoro, nugat, migdał i wiele innych orzechów oraz ciast.
Wszędzie można zobaczyć szopki, które stanowią najważniejszy atrybut świąt.
Kościół, mieszkanie, klatka schodowa- każde miejsce jest dobre na
przedstawienie narodzin Chrystusa!
Francuzi
tak jak Włosi uwielbiają szopki, a oprócz tego ozdoby z jemioły i ostrokrzewu.
Le Réveillon, bo tak nazywa się tradycyjna kolacja bożonarodzeniowa, zaczyna
się dopiero po pasterce. Zależnie od regionu, na stołach można znaleźć gęś,
gryczane naleśniki polane kwaśną śmietaną, indyk, kasztany i ostrygi.
Najważniejszym punktem wieczerzy jest Bûche de Noël, po polsku „świąteczna
kłoda” do złudzenia przypomina naszą rodową roladę.
W Wigilię
Bożego Narodzenia Portugalczycy czekają do północy, by udać się na pasterkę
Missa do galo, czyli „mszę koguta”. Nazwa pochodzi od legendy, która mówi, że
jedyny raz kogut zapiał o północy w dniu narodzin Jezusa. Dopiero potem siadają
do posiłku zwanego consoadam, u którego główną rolę odgrywa dorsz.
Węgrzy do
świąt przygotowują się kilka tygodni, które kolejno nazywają się papierowym,
brązowym, srebrnym i złotym. W Wigilię spotyka się cała rodzina, co podnosi
wagę tego dnia w ich oczach. Najważniejszym smakołykiem na świątecznym stole
jest szaloncukor, czyli pralinki z masą marcepanową, orzechową, śmietankową lub
galaretką. Każda gospodyni powinna również upiec jak najwięcej strucli z makiem
i orzechami, by pochwalić się rodzinie i sąsiadom, swoimi zdolnościami
kulinarnymi. Obowiązkowo na wieczerzy musi pojawić się karp, zupa rybna z wielu
rodzajów ryb oraz chłodnik wiśniowy.
W Danii
dużą rolę odgrywają wieńce adwentowe lub specjalne świece z podziałką złożoną z
dwudziestu czterech kresek. Od pierwszego grudnia zapala się ją codziennie,
najczęściej przy śniadaniu. Najczęściej na świątecznym stole gości pieczona
kaczka, gęś lub wieprzowina z chrupiącą skórką. Kaczka lub gęś faszerowane są
jabłkami i suszonymi śliwkami i podawane z ziemniakami, czerwoną kapustą,
buraczkami i żurawinową konfiturą. Na deser podaje się ryż a l’amande z gorącym
wiśniowym sosem lub risengrod. W misie z deserem ukryty jest migdał. Jego
szczęśliwy znalazca otrzymuje specjalny prezent.
Wigilia
Bożego Narodzenia (Kučios) na Litwie, podobnie jak w Polsce, jest posiłkiem
bardzo rodzinnym, powszechnie uważanym za najważniejszy w roku. Na Litwie
obowiązuje również zwyczaj łamania się opłatkiem, nieznany w innych regionach
Europy. Zjada się też dwanaście potraw, symbolizują one wszystkie miesiące w
roku. Potrawy nie mogą zawierać tłuszczu, mleka, masła i mięsa. Popularne są
śledzie, grzyby, fasolka. Zwyczajem jest przygotowywanie słomianych łańcuchów
na choinkę czy dekoracji z papieru (np. gwiazdy, tulipany, lilie) i osadzanie
ich na słomianych patyczkach. Na Litwie choinka zdobi mieszkanie tylko w
Wigilię i Boże Narodzenie. Na wsiach pod obrus kładzie się siano.
Hiszpanie,
tak samo jak Włosi, od choinki wolą szopkę. Na świątecznym stole pojawiają się
różne rzeczy, w zależności od regionu; jagnięcina i prosię w Castilla Leon i
Castilla La Mancha, pieczony indyk w Andaluzji, a owoce morza i ryby na
wybrzeżu. Najważniejsze znaczenie ma jednak święto obchodzone szóstego
stycznia. Trzej Królowie przyjeżdżają i przynoszą dzieciom prezenty. W zamian
za to maluchy dają im słodycze i kostki cukru dla wielbłądów.
W Norwegii
kolacja świąteczna rozpoczyna się już o godzinie 17. biciem dzwonów w
kościołach. Wśród świątecznych potraw znajdują się: Pinnekjøtt solone i
suszone, a czasami wędzone żeberka jagnięce, Lutefisk sztokfisz, na deser
natomiast Kransekake, popularne ciasto migdałowe w kształcie pierścienia oraz
Riskrem kaszka ryżowa z bitą śmietaną i podawana z czerwonym sosem, a także
Julegrøtt, czyli rodzaj puddingu, w którym ukryty jest migdał. Po wieczerzy
rodziny gromadzą się wokół udekorowanej choinki i śpiewają kolędy. Drzewka
nadal ubierane są w ozdoby przygotowywane przez domowników – kolorowe łańcuchy
i koszyczki z ozdobnego papieru, do których wkłada się orzechy. Prezenty
rozdają dzieciom gnomy.
Ukraina,
tak jak wszystkie kraje obrządku grecko-katolickiego obchodzi święta według
kalendarza juliańskiego. Wigilia przypada na 6. stycznia i jest celebrowana
podobnie jak w Polsce. Pod stół wigilijny zawsze wkłada się siano, a wieczerzę
rozpoczyna się wraz z pojawieniem pierwszej gwiazdki. Na stole powinno być 12
potraw: między innymi gołąbki z kaszą gryczaną i gołąbki z ziemniakami, sos
grzybowy, ryba, kompot z suszonych owoców, barszcz, a najważniejszym z dań jest
kutia. Przyrządza się ją zwykle z gotowanych ziaren pszenicy lub jęczmienia
dodatkiem miodu, maku i bakalii. Na deser podaje się ciasto i pączki. Dzieci
nie znajdują pod choinką żadnych prezentów, dostają za to podarki od Dziadka
Mroza w Sylwestra.

Komentarze
Prześlij komentarz